”Români şi Bulgari în Războiul de la 1877-1878”

Joi de Ziua Eroilor, 06 iunie 2019, la orele 13:00, la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” Giurgiu, s-a vernisat expoziţia „Români şi Bulgari în Războiul de la 1877-1878”. Aceasta a fost realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale din România şi Arhivele Naţionale din Bulgaria.
Expoziţia a fost prezentată iniţial la Muzeul Regional de Istorie din Ruse cu ocazia Zilei Naţionale a Bulgariei, fiind realizată bilingv, română şi bulgară.
În cele 12 panouri sunt prezentate documente ale vremii, fotografii originale, articole de ziare, ordine militare, tablouri realizate de pictori celebri, cărţi poştale.
Alături de cei 6 muzeografi şi directoarea adjunctă a Muzeului Regional de Istorie Ruse, doamna Reneta Roshkeva, s-a aflat şi directoarea Asociaţiei Euroregiunea Danubius, doamna Lili Ganceva, cetăţean de onoare al Municipiului Giurgiu.
Cele două doamne au transmis câte o scrisoare de salut din partea prefectului Districtului Ruse, Galin Grigorov şi a directorului dr. Nicolai Nenov, prin care mulţumesc pentru colaborarea ştiinţifică şi speră într-o dezvoltare şi promovare a valorilor culturale legate de istoria regională.
Muzeograful Emil Paunescu a prezentat expoziţia, adăugând că aceasta, dincolo de bogăţia arhivistică, a fost agrementată cu o parte din cea mai completă colecţie de ziare existentă în muzeele din România, respectiv colecţia ziarului „Resboiul”; de asemenea, în expoziţie, se află trei gravuri originale, publicate în timpul războiului în London Ilustrated.
Expoziţia va rămâne deschisă publicului şi specialiştilor timp de o lună.