Pentru perioada 1 iulie-31 octombrie 2019, Muzeul judetean ”Teohari Antonescu” Giurgiu a propus publicului vizitator o piesa de orfevrarie cu motive ornamentale complexe -cana de argint.
Descoperita de catre Alexandrina D. Alexandrescu in anul 1969 in necropola tumulara (mormantul 70), de la Zimnicea -Campul Mortilor, piesa se dateaza in cea de-a doua Epoca a Fierului (secolele IV-IIi. Hr.)
In arealul culturii getice timpurii de la nord de Dunare, descoperirile arheologice au evidentiat preocuparea pentru organizarea de inventare funerare expresive din care fac parte piese de orfevrarie cu combinatii variate de motive geometrice.
Prin tehnica de executie (”au repousse”) si de ornamentare( motive geometrice variate, impartite in trei registre dispuse pe corpul si pe gatul vasului, precum si pe toarta, care prezinta partea superioara duoa decoruri in forma de spirala, iar la partea inferioara o rozeta, prevazuta central cu un buton reliefat de tip umbo), cana de argint de la Zimnicea poate fi incadrata in categoria obiectelor de prestigiu. In perioada Latene, practica depunerii in mormant a pieselor din metale pretioase ar putea fi considerata ca mijloc de exprimare simbolica si ritualica.